Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Güzel Türkçe nasıl katlediliyor?

Tepki Skoru
1
:36_1_6:Güzel Türkçe nasıl katlediliyor?

Bu haberi mutlaka okuyun ve birazcık düşünün!!!
Her geçen gün Türkçe'nin biraz daha yozlaştırıldığını görüyoruz. Dilimizdeki yabancı kökenli sözcüklerin istilası artarak sürüyor. Aşağıda yıllar içinde Türkçe'de nasıl bozulmalar olduğunu gösteren çarpıcı bir metin var!
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonrakendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni..Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar
yu yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

Tepki Skoru
0
:thumbsup:Teşekkürler paylaşım için..Türkçemizin ne hale geldiğini daha iyi anlatan bir örnek olamazdı herhalde...Ayrıca Selçuk Bey slogan süpeer...teşekkürler

Tepki Skoru
0
haklısınız türkçemiz her geçen gün değişime uğramakta ve bazı çevrelerde buna müsade etmekteler eğitimcilere ve ailelere büyük görevler düşmekte yetişen yeni nesiller açısından paylaşımınızı gönülden destekliyorum arkadaşım bu konuda Oktay Sinanoğlu'nun ''BYE-BYE'' TÜRKÇE kitabını bile bu konu üzerinde duruyor..
Paylaşımın için teşekkürler..Yanlız ben şu konuda şunu söylemek istiyorum 1965'li yıllardaki konuşma doğru mu?belki o yıllar için uygundu ama şimdi...
Yanlız acı bir gerçek varki yeni nesil konuşmanın suyunu çıkardı...OHA OLDUM...ÇÜŞ..MANYAK SEVİYORUM ABİ V.S.
yani değişimi iyi değil maşallah çok kötü yönde yaptık..Tekrar paylaşımın için yürekten teşekkürler...

Tepki Skoru
1
YELLOW' Alıntı:
haklısınız türkçemiz her geçen gün değişime uğramakta ve bazı çevrelerde buna müsade etmekteler eğitimcilere ve ailelere büyük görevler düşmekte yetişen yeni nesiller açısından paylaşımınızı gönülden destekliyorum arkadaşım bu konuda Oktay Sinanoğlu'nun ''BYE-BYE'' TÜRKÇE kitabını bile bu konu üzerinde duruyor..
Paylaşımın için teşekkürler..Yanlız ben şu konuda şunu söylemek istiyorum 1965'li yıllardaki konuşma doğru mu?belki o yıllar için uygundu ama şimdi...
Yanlız acı bir gerçek varki yeni nesil konuşmanın suyunu çıkardı...OHA OLDUM...ÇÜŞ..MANYAK SEVİYORUM ABİ V.S.
yani değişimi iyi değil maşallah çok kötü yönde yaptık..Tekrar paylaşımın için yürekten teşekkürler...

:phzuihf::36_13_3::phzuihf:

Tepki Skoru
0
çok güzel bir konu bu teşekkürler bende en çok konuşulurken kelimelerin arasına ingilizce kelimelerin sokulmasına sinir oluyorum ya Türkçe konuş ya İngilizce ama ikisinin karışımı iğrenç birşey oluyor...

Tepki Skoru
0
gerçekten fazla söze ne gerek yıllar durumu çok güzel anlatmış.Favorim 1975

Tepki Skoru
0
hani bazıları bilgin görünmek için konuşmasının çoğunu yabancı kelimelerden seçerler ya bi de söylediği kelimenin hemen ardından da türkçe açıklamasını yaparlarr ..çok gülüyorum onlara bilseler ne kadar gülünç duruma düştüklerini...
teşekkürlerr...

Tepki Skoru
0
Türkçemize sahip çıkalım arkadaşlar.Bu işte en büyük pay şüphesiz biz eğitimcilerin.

Tepki Skoru
0
Teşekkürler.. Hep kendimiz yapıyoruz hataları... Ok, Happy Birth Day, bye gibi kelimeleri kullanıyoruz lütfen bunları ve diger aklıma gelmeyen yabancı kelimeleride kullanmayalım.. bunların yerine konulabilecek türkçe kelimelerimiz var zaten.. Bu kelimeleri cumleleri kullanmakla hava atmakmı yanii:D.. ne bileyim.. ben bi tek bye kelimesini kullanıyorum bazen ama genelde görüşürüz falan demeye çalısıyorum.. bende dikkat etmeye çalısıyorum hep aslında.. mesala cafe diyorlar ben kafe diyorum..:).. Lütfen daha dikkatli olalım arkadaşlar...

Tepki Skoru
0
ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM HOCAM.ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.AYRICA BANA GÖRE EN UYGUN OLAN 1975 BİRDE 85 OLABİLİR.85 TEN SONRA RESMEN ÇÖKMÜŞÜZ GERÇEKTEN.

Tepki Skoru
1
güzel mesajlarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederim

Tepki Skoru
0
çok güzel bir paylaşım... türkçemize sahip çıkalım...!!!

Tepki Skoru
0
çok güzel ve doğru bir örnek olmuş..duyarlılığınız için teşekkürler öğretmenim..

Tepki Skoru
0
geçenlerde bir arkadaş ayyy çok efor sarf ettim...yoruldummm.. bende pardon efor nedir dedim.... cevabı şöyle ayyy bebişim sende efor güççç şaşırdım kaldımmm..
güç desene şuna ... işte bu arkadaşta eğitimci....

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle