Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

Okul öncesinde büyük kazanım!

Tepki Skoru
0
OKUL ÖNCESİNDE BÜYÜK KAZANIM!

Mücadelemize ve baskılarımıza dayanamayan MEB 10.000 okul öncesi öğretmeni daha atamak zorunda kaldı!

Bilindiği gibi sendikamız nitelikli eğitim için esnek ve güvencesiz çalıştırmaya başından beri karşıdır ve bu nedenle hukuksal ve örgütsel birçok girişimde bulunmuş, bulunmaya da devam edecektir.

1- Bu bağlamda sendikamız okul öncesi eğitimde öğretmen yerine usta öğretici çalıştırılmayacağı anlayışından hareketle Danıştay'a dava açmış ve Danıştay 2.Dairesi 16.2.2009 gün ve E: 2009/377 sayılı kararıyla yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

2- Bu karardan sonra yeteri kadar okul öncesi öğretmeni ataması yapılması zorunlu hale gelmişken Milli Eğitim Bakanlığı 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı "Kadrosuz usta öğretici" konulu bir yazı yayımlamış ve öğretmen ihtiyacının karşılanabilmesi için ülke genelindeki okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici çalıştırılmasının uygun görüldüğü belirtilmiş ve devamında da kadrosuz usta öğretici görevlendirilmesinin hangi esaslara göre yapılacağını içeren açıklamalar yer almıştır.

3- Sendikamız açıkça anılan Danıştay kararıyla çelişen ve hiçe sayan bu yazı ve ekindeki düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a tekrar dava açmıştır. Sendikamız bununla da yetinmemiş, 81 il valiliğine yazı göndererek 02.07.2009 gün ve 1925 sayılı yazısının "kanunsuz emir" niteliğinde olduğunu belirtmiş ve valiliklerin bu yazının gereğini yerine getirdiklerinde suç işleyeceklerini ifade etmiştir.

4- Aynı şekilde söz konusu yazıyla anılan Danıştay kararını gereğini yerine getirmeyen, etkisiz hale getirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül ve Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı hakkında da görevi kötüye kullanma gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunmuştur. Ayrıca sendikamız okul öncesi öğretmen adaylarına yönelik bir kadro kampanyası da başlatmıştır.

Sendikamız açtığı davada Danıştay 2.Dairesi MEB'in "usta öğretici" gürevlendirmelerini durdurulmasına karar vermiştir.

Bu süreçte 2009 öğretmen atamalarında okul öncesi öğretmenliğine en çok yer vererek 5278 öğretmen atamış ve hukuken başka seçeneğinin kalmadığını görerek 17 bin kadrosuz usta öğretici alımını durdurmuştur. Şimdi de okul öncesi öğretmen olarak 10 bin öğretmen daha atanacağı ifade edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe milli müdürlüklerine gönderdiği 16 Eylül 2009 tarihli mail de bu durum açıkça ifade edilmektedir.

Sendika olarak söz konusu 10 bin atamayı olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak anılan Danıştay kararlarında da vurgulandığı üzere Milli Eğitim Bakanlığının geçici bir uygulamayı sekiz yıla yayarak kalıcılaştıran hukuksuz uygulaması yüzünden birçok okul öncesi öğretmen adayı 40 kırk yaşını doldurdu. Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu okul öncesi öğretmen adaylarının mağduriyetini giderecek bir çözüm bulması da zorunludur.

Yukarda belirtilen gelişmeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde okul öncesi öğretmenliğe bugüne dek görülmemiş ölçüde atama yapılmasında sendikamızın okul öncesi eğitimde öğretmen yerine usta öğretici çalıştırılmasını engellemek için yaptığı hukuksal ve örgütsel çabaların belirleyici bir önemi olduğu açıktır.

Nihal EROĞLU

YÖNETİM EKİBİ
Yönetici
Tepki Skoru
26
paylaşımın için teşekkürler... sendikal mücadelelerde nasıl hak kazanıldığının bir kez daha kanıtıdır.

Tepki Skoru
0
kardeşim teşekkür ederim. Ordudan Selamlar...

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00
Saat
00
Dakika
00
Saniye
Canlı yayına kalan süre.

18 Yıldır Sizlerle