PROGRAMDAKİ ETKİNLİĞİN ADI: Ana dili etkinliği
MATEMATİK ETKİNLİĞİNİN ADI: Üçgenin Öyküsü
KAVRAM: Nesnelerin şekilleri
YAŞ GRUBU: 5
SÜRE: 45 dk
MATERYALLER: -----
UYGULANAN YÖNTEM VE TEKNİKLER: Anlatma
GELİŞİM ALANI: Dil alanı ve bilişsel alan
AMAÇ VE KAZANIMLAR:
(dil alanı) Amaç3:Türkçe’yi doğru kullanabilme
-Konuşmalarında temel dil bilgisi kurallarına uygun konuşur.
Amaç6:Sözcük dağarcığını geliştirebilme
-Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder.
-Yeni öğrendiği sözcüğü anlamına uygun olarak kullanır.
Amaç5:Dinlediklerini çeşitli yollarla ifade edebilme
-Dinlediklerini başkalarına anlatır.
-Dinlediklerine ilişkin sorular sorar.
Amaç2:Konuşurken sesini doğru kullanabilme
-Kelimeleri doğru telaffuz eder.
(bilişsel alan) Amaç10:Geometrik şekilleri tanıyabilme
-Her nesnenin bir şekli olduğunu öğrenir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Eğitimci öğrencilere geometrik şekilleri anlattıktan sonra sıra ile tek tek aşağıdaki şiirleri çocuklara okur.
KARE ÜÇGEN
Ben bir kareyim üç kenarı üç köşesi
Dört köşeye sahibim olan şekildir
Aynıdır her bir kenarım evimizin çatısı
Yemek masasının üstüne çok benzerim çok güzel bir üçgendir
DİKDÖRTGEN DAİRE
Benim adım dikdörtgen Çemberdir benim adım
Kareye hiç benzemem ne köşem vardır
İki kısa iki uzun kenarım vardır ne de kenarım
Kapınızın aynısıyız güneş gibi yuvarlağım
Şiirler bittikten sonra da aşağıdaki üçgenin öyküsünü okur.
SEVİMLİ KURBAĞCIK (ÜÇGENİN ÖYKÜSÜ)
Dere kenarında yaşayan küçük bir kurbağa vardı. Yumuşacık nemli derisi parlak ve yeşil renkteydi. Bir gün dere kenarından uzaklaşarak çevrede gezintiye çıktı. Hoplaya zıplaya evinden bir hayli uzaklaştı. O sırada güneş ışıkları ile etrafı ısıtmaya başladı. O kadar ısıttı ki kurbağanın nemli derisi kurumaya başladı. Kurbağacık serin bir yer aradı, keşke şapkamı giyseydim diye düşündü. Güneş artık nemli derisini yakmaya başlamıştı. Kurbağacık gölgelik bir yer bulamazsa sıcaktan hastalanacağını anladı. Çevresine bakındı ama bir ağaç gölgesi bulamadı. Çok yorulmuştu. Eve dönecek gücü de kalmamıştı. Tam o sırada karşıdan gelmekte olan üç doğru kardeşi gördü. Doğru kardeşler yakınlaştılar. Merhaba kurbağacık kardeş neden dereden uzakta geziniyorsun böyle dediler. Aman sormayın güneşten nemli derim kurudu, kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Gölgelik bir yer bulamadım, dedi. Doğru kardeşler düşündüler ve sen hiç merak etme biz çadır kurup yakıcı güneşten seni koruruz, dediler. Doğru kardeşlerden biri hemen yere yattı diğer ikisi de baş başa verip bir üçgen oluşturdular ve kurbağayı güneşin ışıklarından sakladılar. Üçgen çadırın gölgesinde rahatlayıp dinlenen kurbağacık onlara teşekkür etti. Hep birlikte neşe içinde üçgen şarkısını söylemeye başladılar.
DEĞERLENDİRME:
MATEMATİK ETKİNLİĞİNİN ADI: Üçgenin Öyküsü
KAVRAM: Nesnelerin şekilleri
YAŞ GRUBU: 5
SÜRE: 45 dk
MATERYALLER: -----
UYGULANAN YÖNTEM VE TEKNİKLER: Anlatma
GELİŞİM ALANI: Dil alanı ve bilişsel alan
AMAÇ VE KAZANIMLAR:
(dil alanı) Amaç3:Türkçe’yi doğru kullanabilme
-Konuşmalarında temel dil bilgisi kurallarına uygun konuşur.
Amaç6:Sözcük dağarcığını geliştirebilme
-Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder.
-Yeni öğrendiği sözcüğü anlamına uygun olarak kullanır.
Amaç5:Dinlediklerini çeşitli yollarla ifade edebilme
-Dinlediklerini başkalarına anlatır.
-Dinlediklerine ilişkin sorular sorar.
Amaç2:Konuşurken sesini doğru kullanabilme
-Kelimeleri doğru telaffuz eder.
(bilişsel alan) Amaç10:Geometrik şekilleri tanıyabilme
-Her nesnenin bir şekli olduğunu öğrenir.
ÖĞRENME SÜRECİ: Eğitimci öğrencilere geometrik şekilleri anlattıktan sonra sıra ile tek tek aşağıdaki şiirleri çocuklara okur.
KARE ÜÇGEN
Ben bir kareyim üç kenarı üç köşesi
Dört köşeye sahibim olan şekildir
Aynıdır her bir kenarım evimizin çatısı
Yemek masasının üstüne çok benzerim çok güzel bir üçgendir
DİKDÖRTGEN DAİRE
Benim adım dikdörtgen Çemberdir benim adım
Kareye hiç benzemem ne köşem vardır
İki kısa iki uzun kenarım vardır ne de kenarım
Kapınızın aynısıyız güneş gibi yuvarlağım
Şiirler bittikten sonra da aşağıdaki üçgenin öyküsünü okur.
SEVİMLİ KURBAĞCIK (ÜÇGENİN ÖYKÜSÜ)
Dere kenarında yaşayan küçük bir kurbağa vardı. Yumuşacık nemli derisi parlak ve yeşil renkteydi. Bir gün dere kenarından uzaklaşarak çevrede gezintiye çıktı. Hoplaya zıplaya evinden bir hayli uzaklaştı. O sırada güneş ışıkları ile etrafı ısıtmaya başladı. O kadar ısıttı ki kurbağanın nemli derisi kurumaya başladı. Kurbağacık serin bir yer aradı, keşke şapkamı giyseydim diye düşündü. Güneş artık nemli derisini yakmaya başlamıştı. Kurbağacık gölgelik bir yer bulamazsa sıcaktan hastalanacağını anladı. Çevresine bakındı ama bir ağaç gölgesi bulamadı. Çok yorulmuştu. Eve dönecek gücü de kalmamıştı. Tam o sırada karşıdan gelmekte olan üç doğru kardeşi gördü. Doğru kardeşler yakınlaştılar. Merhaba kurbağacık kardeş neden dereden uzakta geziniyorsun böyle dediler. Aman sormayın güneşten nemli derim kurudu, kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Gölgelik bir yer bulamadım, dedi. Doğru kardeşler düşündüler ve sen hiç merak etme biz çadır kurup yakıcı güneşten seni koruruz, dediler. Doğru kardeşlerden biri hemen yere yattı diğer ikisi de baş başa verip bir üçgen oluşturdular ve kurbağayı güneşin ışıklarından sakladılar. Üçgen çadırın gölgesinde rahatlayıp dinlenen kurbağacık onlara teşekkür etti. Hep birlikte neşe içinde üçgen şarkısını söylemeye başladılar.
DEĞERLENDİRME: