Merhabalar Okul Öncesi Forum Resmi Web Sitesi 'Biz BÜYÜK Bir Aileyiz'

Foruma ücretsiz kayıt olarak mesaj gönderebilir, yeni konular oluşturabilir ve diğer üyeler ile etkileşim içine olabilirsiniz.

SÜrtÜnme den meydana gelen elektriklenme

Tepki Skoru
0
Plan kitabimda yer alan bir fen matematik etkinligi ( ki ben de bunu lise yillarinda fizik dersinde yapmistim ) hani su hepimizin bildigi ; tarak veya kalemi saca yada yunlu bir kumasa surttugunuzde kaĞit parÇalarina dogru yaklastirdiginizda kaĞitlar surtunmeden meydana gelen durgun elektrik sebebiyle kaĞit parÇalari kaleme yada taraga yapisir..

Peki ? Bu durgun elektrik meselesini cocuga nasil anlaticam ?

Uygulayan arkadaslar varsa bilgi verebilirler mi?

Tepki Skoru
0
kımse uygulamadı mı ? emel hocam ? gamze hocam ? turanemıne hocam ?

Tepki Skoru
0
Bu deneyde sürtünmeden dolayı oluşan bir enerji vardır. Ancak enerji çocuklar için soyut yabancı bir kavramdır, öncelikle enerji nedir? diye başlamak somutlaştırmak lazım.

Enerji; İş yapabilme yeteneğidir, bir hareketin olması için enerjinin olması lazım.
Enerji kaynakları; Elektrik, yakıt, rüzgar, su, güneş.

Kısaca örnek vermek gerekirse; Vücudumuzun gıdaya yani beslenmeye ihtiyacı vardır. Çok acıktığımızı düşünelim fakat yeterli beslenmemişiz gerekli enerji vücudumuzda yok. Hareketlerimiz yavaşlamış, faaliyet yapmak istemiyoruz, hoplayamıyoruz zıplayamıyoruz, midemizden sesler geliyor bir bitkinlik oluşmuş enerjimiz tükenmiş.
Haydi şimdi enerjimizi geri getirelim; Yemeğimizi yiyip gerekli vitaminler vücudumuza girince yavaş yavaş hareketlendik enerjimiz geri geldi. İşte enerji budur. ( Drama şeklinde uyguluyorum yazdıklarımı )
Örnek: Bir arabanın benzinsiz kalması enrjisi yok demektir. Anoloji( benzetme) yapılır; arabanın gıdası benzini yok yani arabanın karnı acıkmış. Aç olduğu için hareket edemiyor, haydi benzin dolduralım ve hareket ettirelim. Karnı doydu ve enerjisi yerine geldi. ( Yine canlandırma yapılır)

Sürtünmeden dolayı oluşan elektrik, enerjinin kaynağı elektrik;
Enerji nedir öğrendik çocuklar şimdi sizinle bir kaç deney daha yapalım. Bu deneyler için ellerimizi kullanacağız.
Örnek; İki avucumuzu karşı karşıya getirelim ve ileri geri hareket ettirerek sürtmeye başlayalım. Önce yavaş ve sonra hızlı hızlı, sürtünmeden dolayı bir ısı oluşur hissedilmeye çalışılır ve avuçlarımızın arasında elektrik akımı oluşturduk bunun bir enerji olduğu anlatılır.
Yine ellerle bacaklarımızda aynı deneyi yaparız, bir elektriklenme olduğu enerji oluştuğu söylenir.
En son kağıt parçaları çocuklar tarafından yırtılır, gerekli malzeme verilir elektrik deneyi yapılır.
Isının( enerji ) oluşması sonucu elektrik elde edilir.

Anlatmaya çalıştım umarım işine yarar kolay gelsin...

Tepki Skoru
0
çok tesekkur ederım hocam çok sağolun..en azından fikrim oldu nasıl uygulayabileceğime yöneliik..
(hazır planlarda yazıp gecıyorlar)

Tepki Skoru
0
Rica ederim iyi uygulamalar.

Tepki Skoru
0
Rica ederim Oyalina ve Emine Hocam:)

Giriş yap

Okul Öncesi Forum TV

000
Gün
00